آموزش کشت سبزي جعفري
آموزش کشت سبزی جعفری
گیاه جعفری به حالت خودرو در حوزه شرقی دریای مدیترانه،در اکثر اروپای شرقی،شمال آفریقا،آسیا و منجمله ایران می روید.این گیاه به صورت خودرو در زمینهای زراعتی سبک با رطوبت مناسب و زمینهای شخم خورده می روید.کشت سبزی جعفری که یک گیاه دوساله است در اکثر مناطق ایران امکان پذیر است.
برگ های این گیاه در سال اول کاشت بطور دسته جمعی از زمین بیرون آمده و بلند می شوند .
ولی در سال دوم برگ ها روی زمین پهن و از میان آنها ساقه گل خارج می گردد .گلهای جعفری چتری و در انتهای ساقه قرار دارند .
رنگ گل ها زرد مایل به سبز می باشد .
در این مقاله در مورد خواص جعفری صحبت کردیم:
۲۰ خاصیت بی نظیر سبزی جعفری
نام علمی جعفری:Petroselinum crispum
خانواده جعفری:Umbelliferae
تیپهای جعفری:
• جعفری برگ صاف ( P.c.var.vulgar )
• جعفری فری (مجعد) (P.c.var.hortens )
• جعفری ریشه ای (P.c.var.tubresum)
کشت سبزی جعفری:
تکثیر جعفری از طریق کشت دانه است ،در هر هکتار ۶ -۱۲ کیلوگرم بذر را از اسفند تا فروردین در ردیف های به عرض ۲۵ تا ۳۵ سانتیمتری مستقیم روی زمین می افشانند.زمین مورد کشت باید نرم ، مرطوب و دارای مواد غذایی کافی باشد. کود دامی نپوسیده برای رشدو نمو گیاه مناسب نیست و باعث اختلال رشد در گیاه می شود. میزان کودهای شیمیایی با توجه به نوع و مواد غذایی موجود در زمین حدود ۹۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم ازت (در دو مرحله)، ۸۰ کیلوگرم p2o5 و ۱۶۰ تا ۱۳۰ کیلوگرم K2O در هکتار است. اگر بخواهند عمل برداشت را در چند مرحله اجراء کنند، بهتر است پس از هر بار برداشت مقداری کودازته به زمین بدهند (۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم در هکتار).
شرایط آب و هوایی کشت جعفری:
جعفری در مقابل خشکی حساس ولی در مقابل سرما بسیار مقاوم است. کشت جعفری در هر نوع آب و هوایی امکان پذیراست ولی در آب و هوای خنک بهترین نتیجه را می دهد. جعفری یک گیاه سایه دوست است.
داشت جعفری:
سمپاشی قبل از کشت با دورینول (Deurinol) هکتاری ۴ تا ۵/۶لیتر با تنوران (Tenoran) هکتاری ۸ کیلوگرم و بعد از کشت با آفالون (Afalon) هکتاری ۵/۱ کیلوگرم با پوتابلان (Potablan) هکتاری ۸ کیلوگرم در ۴۰۰ تا ۶۰۰ لیتر آب و ۲ تا ۳ بار دیسک و چنگک زدن ماشینی ضروری است.
برداشت جعفری:
میوه های جعفری را از اول مرداد تا شهریور ماه،ریشه هادر آبان ماه و برگها را از اواسط خرداد تا اواسط آبان محصول برداری می نمایند. چیناول برگ جعفری را از اواسط تا اواخر خرداد با علف چین یا کمپاین سبزی چین برداشت میکنند برگهای جعفری را معمولاً بر حسب نوع بذر کشت شده و دفعات بذر پاشی،شرایط آب وهوایی و آبیاری تا مهر ماه با فواصل حدود ۴ هفتهای، ۳ تا ۴ بار برداشت می کنند. ریشه جعفری را از اواخر مهر تا اوایل آبان ماه با چغندر کن یا کمپاین مخصوص چغندر وسیب زمینی برداشت می نمایند. میوه های جعفری هم در شهریور ماه آماده استفاده میشوند.از هر هکتار زمین ۲/۱ تن میوه(دانه)پاک شده و ۳۰ تن گیاه تازه بدست می آید. برگهای برداشت شده را در دستگاههای خشک کن در حرارتی معادل ۴۰ درجه سانتی گراد خشککرده و در ماشین برگ چین یا در دستگاههای برش در اندازه های ۲ میلیمتر می برند.ریشههای را که با دست یا به وسیله شخم زن برداشت شده شستشو داده و آنها را بوسیلهماشینهای مخصوص به قطعات کوچک تقسیم می کنند و در دستگاههای خشک کن در حرارت ۶۰ تا ۸۰ درجه سانتی گراد خشک و سپس پرداخت می نمایند.میوه ها را نیز در دستگاه های بذرپاکن در شرایط استاندارد پرداخت و بوجاری می نمایند.
منابع:
این نخستین وبلاگ می باشد که جهت اطلاع رسانی و معرفی روستای باصفای وانشان در سال 1387 تاسیس شده است شما هم ولایتی های عزیز می توانید با ثبت نظرات و یا ارسال مطالب ارزنده خود به ایمیل atyabir@iust.ac.ir ما را در این امر یاری نمائید.